Politikk – før og etter finanskrisen

I februar skrev nyhetsmagasinet Newsweek: "Vi er alle sosialister nå".  Mange så for seg en ny æra med en enda større offentlig sektor og omfattende inngrep i økonomien. På SVs landsmøte var de fra seg av glede. Erik Solheim viftet med Newsweek. Audun Lysbakken nærmest ropte ut: "Vi var først. Vi har fått rett! Markedsliberalismen er ideologisk konkurs. Vi får nå et comeback for ideer om politisk styring og fordeling".

Dessverre for SV ser det ikke ut til at alle vil bli sosialister likevel. I valg etter valg er det høyresiden som går frem, mens sosialistene går klart tilbake. Det skjedde i valget til EU-parlamentet. Det skjedde i India. Og det skjedde i Norge. Om vi ikke har fått en ny regjering, så har vi i hvert fall fått en ny politisk situasjon: SV gikk mest tilbake og Rødt stagnerte, mens høyresiden gikk klart frem.

Også andre steder er høyresiden på fremmarsj. I Sverige er den borgerlige regjeringen populær selv i økonomisk vanskelige tider, mens venstresiden sliter. I Danmark har den borgerlige regjeringen sittet siden 2001. I Storbritannia ser Toryene ut til å ta en klar seier i neste års valg, og i Tyskland er Merkels stilling sterk, mens det ligger an til at sosialdemokratene gjør sitt dårligste valg noen sinne.

Det tok bare fire måneder før Newsweek presenterte oss for en ny forside: "The capitalist manifesto". Som redaktøren skrev: Panikken ser ut til å roe seg. (….) Om få år vil vi, selv om det nå høres merkelig ut, kanskje ønske oss mer, snarere enn mindre, kapitalisme. En økonomisk krise reduserer veksten, og når man trenger vekst, vender man seg til markedet."

Det er så sant som det er sagt. Det er antagelig også derfor vår finansminister fra SV satser hele Norges fremtid på – ja, nettopp – markedet.

1 kommentar
    1. Det er vel så enkelt som at noen få (politikere) er mindre egnet til å gjøre de riktige valgene enn de mange (markedet). Politikerne har en viktig rolle mhp korreksjon, men blir rollen for stor blir de maktblinde og gjør store feil. Balanse er viktig, verken markedet eller politikerne må bli for sterke.

      Fremvekst av høyresiden internasjonalt kan være en reaksjon på mistillit til politikere som følge av store budsjettunderskudd i mange land. Paradoksalt nok er disse ledet an av korstogene til høyreekstremisten George Bush – som ikke akkurat var noen tilhenger av “small government.”

      Fremveksten nasjonalt er nok mer en reaksjon på at venstresiden sitter i regjering – det er mye lettere å være i opposisjon.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg