Birgit Strøm – en spion?

Ifølge mediene er det fremkommet opplysninger som antyder at avdøde Birgit Strøm var "spion". Det vil si: Det har fremkommet opplysninger om at hun muligens var kurer, og at hun kan ha vært et av de mange modige mennesker som hjalp sine medmennesker bak jernteppet – mennesker som levde i ettpartistater, diktatur og undertrykkelse, uten mulighet til selv å bevege seg ut av landet. Birgit Strøm hadde muligheten til å være kurer. Hun hadde sin dukketeaterutdannelse fra Tsjekkoslovakia og fortsatte å pleie forbindelser til kunstnermiljøet der også etter endt utdannelse.

Birgit Strøm var antagelig svært godt egnet til å være kurer. Om hun var det, vet ikke jeg – men jeg undres over reaksjonene denne nyheten er møtt med, bl.a. fra hennes tidligere kolleger i NRK. De syns riktig nok det er vanskelig å forestille seg at hun var "spion", men når de svarer, virker det også som om de mener at det ville være negativt om hun var det. Hun var jo en stor kunstner, må vite, men neppe noen "spion", Eller som NRKs Kalle Fürst så viselig legger til: Birgit Strøm var aldri partipolitisk engasjert.

Han får det til å høres ut som om motstand og kamp mot diktatur var et spørsmål om partipolitikk. Det virker unektelig spesielt.

Eller kanskje det bare er et lite gufs fra fortiden vi hører, fordi holdningen til datidens diktaturer delvis var et partipolitisk spørsmål?

Ingen har hittil kunnet bekrefte at Birgit Strøm virkelig var kurer. Jeg kjente henne heller ikke og vet derfor ikke hvor vanskelig det er å forestille seg at hun var det. Men intuitivt virker det ikke vanskelig å tro i det hele tatt. Historien er heldigvis full av modige mennesker som i all stillhet og uten store fakter har gjort en heltemodig innsats for andre mennesker og mot dem som begår overgrep og grove brudd på fundamentale menneskerettigheter.

Så la oss like gjerne håpe at det er sant – at Birgit Strøm ikke bare var en stor kunstner, men også en helt.

1 kommentar
    1. Birgit Strøm, f. 1931, datter av to m e g e t kjente Nordstrand/Simensbråten-kommunister, nemlig dukketeatermannen Julian Strøm og Selma Johnsgård Strøm. I et rørende oppslag i “Friheten” for 5 okt 1945 får vi høre om deres datter Birgit, “som også har lovet partiet sin assistanse, bare 14 år…”
      Tsjekkoslovakia var et “naturlig” valg for blåøyde kommunister den gang. Like “naturlig” var det at det tsjekkiske hemmelige politi mistenkte alle utlendinger for å være spioner. “Titten Tei”-figuren var trolig et forsøk på å drive en kile inn i velferds-Norges kaldkrigmentalitet. Rolf Kirkvaag ble sovjetbegeistret under et besøk i 1955 (“Friheten”). Om salig Birgit Strøm var en av historiens modige mennesker, som du formulerer det, er derfor tvilsomt.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg