Trenger vi egentlig å avholde valg?

  • 08.03.2010 kl.10:24 i Blogg
I dag, på den internasjonale kvinnedagen, har landets kommunalminister skrevet brev til partiene og bedt dem sette opp valglister til kommunevalget som er mer i tråd med hennes ønsker. Liv Signe Navarsete vil gjerne at halvparten av personene på listen skal være kvinner, og hun vil at partiene skal plassere kvinner og menn på annenhver plass på listene. Hun har dessuten et veldig negativt syn på de menn som nå er valgt til landets kommunestyrer og fylkesting. De utgjør ikke en gruppe folkevalgte, men et "gubbevelde".

Ingen kan ta fra Navarsete hennes rett til å ønske seg flere kvinner i kommunestyrene eller en annen plassering av kvinner på valglistene. Det spesielle er at hun ikke nøyer seg med å bruke sine muligheter til å engasjere seg, påvirke partiet sitt og til slutt stemme i tråd med dette. Nei, hun syns hun kan stille seg over partiene, som om partiene var små underbruk av staten, og fortelle dem hvordan listene deres skal se ut.

Jeg er enig i at det kan og bør gjøres store endringer i nominasjonsprosessene i Norge. Men formålet med det kan ikke være å gi staten større innflytelse på valgene. Målet må være å gi velgerne større innflytelse.

Skulle vi følge Navarsetes tankegang, trenger vi nesten ikke valg. Vi kan jo bare overlate til staten å sette sammen de perfekt representative kommunestyrer og fylkesting.

Alternativt kan hun fortsette å sende brev til partiene.
 
I så fall minner jeg om at det kommer flere dager, som f.eks. verdens dag for flyktninger, den internasjonale dagen for verdens urbefolkninger, den internasjonale ungdomsdagen, den internasjonale dagen for eldre og den internasjonale dagen for funksjonshemmede. Den internasjonale homodagen bør vel heller ikke forbigås i taushet, selv om det ikke er en FN-dag.

Det kan bli mange utspill fra Navarsete i tiden som kommer.

NRK vil sikkert ikke stille noen kritiske spørsmål til dem heller.
hits