Regjeringen vant

Streiken i kommunesektoren er over, og nå skal det fordeles skyld. For hvorfor i all verden måtte det streikes i 13 dager for en økning i rammen på bare ca. 0,1 prosent? I virkeligheten er antagelig økningen i rammen enda mindre, fordi det man gjør, er å spise av fremtidige lønnsøkninger, som dermed blir mindre.

Av en eller annen merkelig grunn rettes skytset nå mot KS. Streiken kunne visstnok vært unngått, hvis bare KS hadde gitt dette tillegget da man forhandlet. Ifølge en undersøkelse mener et klart flertall av de folkevalgte i kommunene at KS har håndtert lønnsoppgjøret for dårlig. 55 prosent av lokalpolitikerne mener KS burde strukket seg lenger i meklingen. Det er lokalpolitikere fra Ap og SV som er mest kritiske.

Forutsigbart nok er også journalistene mest kritiske til arbeidsgiverne. Derfor var det Sigrun Vågeng fra KS som fikk søkelyset mot seg i Politisk Kvarter i dag.

Etter min mening er det naivt å tro at KS ville sluppet unna med et så lite tillegg, dersom de hadde kommet med dette i meklingen. Forventningene var mye større enn som så, og det KS nå har oppnådd, er å ta ned forventningene og realitetsorientere arbeidstakerne – mens de på sin side har streiket veldig lenge for veldig lite. Flere kritiske spørsmål burde derfor vært stilt til fagforeningslederne.

Men den "parten" som fortjener mest ros, er Regjeringen. Medlemmer av Regjeringen, særlig SVs Kristin Halvorsen, har riktig nok på et tidlig tidspunkt uttalt seg meget uforsiktig og urealistisk om et såkalt likelønnsløft og dermed bidratt til å skape forventningene. Men under selve lønnsoppgjøret i kommunesektoren har Regjeringen vært klar på at partene ikke kunne forvente noe bidrag fra staten, og det har da heller ikke kommet.
 
Noen mener at den rødgrønne regjeringen vil tape på at den ikke har bidratt til et såkalt likelønnsløft.

Det kan være.

Fordelen er at landet vinner på det, og det er tross alt det viktigste.

1 kommentar
    1. “I virkeligheten er antagelig økningen i rammen enda mindre, fordi det man gjør, er å spise av fremtidige lønnsøkninger, som dermed blir mindre.”
      Hvor er logikken i dette? Skal ingen kreve høyere lønn i dag, fordi de da risikerer å ikke få lønnsøkning i morgen?
      “Landet vinner på det?”
      Landet består av de innbyggerne som streiker, ikke bare av et budsjett som skal gå opp. Landet har tapt store summer på at det ble en langvarig streik, og jeg kan ikke se at landet har vunnet noe særlig på dette? Er ikke et “såkalt likelønnsløft” noe vi burde strebe etter?

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg