Gazas tårer

  • 30.08.2010 kl.09:41 i Blogg
Vibeke Løkkeberg har laget film - Gazas tårer. Jeg har ikke sett filmen, men den er allerede vist internasjonalt og har visstnok fått svært god mottakelse.

I forbindelse med lanseringen av filmen er det oppstått debatt. En representant for Frp mener at Løkkeberg ikke burde fått offentlig støtte til filmen, fordi den ikke er nøytral i forhold til Israel/Palestina-konflikten. Det er selvsagt et helt umulig standpunkt. Støtte til kunst og kultur kan ikke deles ut på betingelse av at kunsten har det "rette" politiske innhold eller er politisk balansert. Statens dominerende rolle i norsk kulturliv er betenkelig nok som den er. Dersom staten også skulle begynne å stille eksplisitte politiske krav til de kunstverk den støtter, ville det bære virkelig galt avsted.

Men også Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp og med bakgrunn fra SV, har gitt lyd fra seg. Han mener Gazas tårer er en "veldig dårlig film". Men begrunnelsen er merkelig og avslører at Eide har et instrumentelt syn på kultur. Han mener nemlig at filmen er dårlig, fordi den er et "mislykket bidrag til Palestinadebatten", fordi den mangler historikk, analyse, kontekst og forslag til løsninger. Ifølge Eide er det bare "fragmenterte bilder", en "antikrigsfilm", som kan bidra til å avpolitisere hele konflikten.

Men hva er galt med å lage en antikrigsfilm med fragmenterte bilder, som kanskje ikke tar mål av seg til å analysere eller komme med forslag til løsninger? Det må da være helt ok! Vibeke Løkkeberg har ikke laget en fakta-dokumentar til NRK eller en lærebok til skolen. Hun har brukt sin kunstneriske frihet til å lage en film. Den kan selvsagt være god eller dårlig, men den blir ikke dårlig av at den (eventuelt) er et "mislykket bidrag til Palestinadebatten".
hits