Politikk som virker – eller ikke virker

I løpet av noen få dager har det kommet to interessante nyheter som har vært forbausende lite debattert. 

Den første nyheten dreide seg om kvoteringsloven. Av de 100 største selskapene i Norge er 35 såkalte ASA'er, dvs. allmennaksje- selskaper, som er underlagt loven som skal sikre minst 40 prosent av hvert kjønn i styrene. 

Ett viktig mål med loven var at den økte kvinneandelen i styrene også skulle smitte over på ledelsen i selskapene. Man så altså for seg at flere kvinner i styrene ville føre til at man også ansatte flere kvinner i ledelsen. Men så har ikke skjedd. 

Kvinneandelen i ledelsen i disse selskapene har riktig nok økt – fra 12 prosent i 2004 til 16,6 prosent i dag. Men andelen kvinner i toppledelsen i de selskapene som ikke er underlagt kvoteringsloven, er enda høyere, nemlig 17,2 prosent. Og enda mer merkelig: Tallene viser at det er nesten dobbelt så mange kvinnelige styreledere i de store selskapene som ikke er underlagt loven som i de selskapene som er underlagt loven. Det er også flere "kvoteringsbedrifter" enn andre bedrifter som ikke har noen kvinner i toppledelsen overhodet.

Marit Hoel, som er leder i Center for Corporate Diversity og har gjennomført undersøkelsen, uttaler at hun er veldig overrasket over tallene.

Den andre nyheten dreide seg om noe helt annet , nemlig prostitusjonsloven. For ca ett år siden ble det forbudt å kjøpe sex i Norge.

Men nå viser det seg at det er like mange prostituerte på gatene som det var for to år siden. Pro-senteret, som har undersøkt saken, sier at tallet på gateprostituerte nå tilsvarer nivået i 2007, før sexkjøploven kom. Ved én opptelling registrerte senteret nesten 140 prostituerte bare på én natt. Og Oslo-politiet, som stoler på tallene fra Pro-senteret, sier at de bare hittil i år har arrestert 96 personer på grunn av kjøp av sex.

Liv Jessen, som leder Pro-senteret og har gjennomført opptellingen, uttaler at hun er veldig overrasket over tallene.

De to nyhetene minner meg om at politikk ikke alltid virker, og at den ikke alltid virker slik vi tror. Begge disse lovene var gjenstand for voldsom debatt da de kom, men når disse overraskende tallene kommer, er det ingen som debatterer. Siste ord om de to lovenes virkning er sikkert ikke sagt, men likevel: Når tallene overrasker fagfolkene, bør det være interessant.

Selv er jeg blant dem som har vært skeptisk både til kvoteringsloven og sexkjøploven, selv om de kunne gi resultater. Også veien til helvete kan være brolagt med gode intensjoner, og derfor kan ikke den gode hensikt forsvare et hvilket som helst virkemiddel. 

Men i disse tilfellene ser det ikke ut til at man er opptatt av resultatene en gang. Det holder tydeligvis med den gode hensikt.

1 kommentar

    1. Om kvinnekvotering i styrene: Hvis du ser nøyere på tallene vil du se at det er så små avvik det dreier seg om at man faktisk ikke kan uttale seg om det virker eller ikke virker. Et par kvinner vil utgjøre en forskjell på flere prosent.
      Personlig mener jeg at det at prostitusjon kun blir sett på som offer og derfor ikke selv skal bli arrestert, er en gammeldags holdning. Vi må tenke på hva slags samfunn vi ønsker. Jeg ønsker ikke at prostitusjon skal bli anerkjent og “normalisert” og mener vi må få det bort. Og jeg tror at terskelen for å prostituere seg blir høyere dersom også den som selger sin kropp kan risikere å tilbringe noen dager i fengsel. Bot er vel ikke lurt: Det fører vel helst til et par ekstra “turer”.
      Det er også vanskelig å ta sykkeltyver, men det er fortsatt forbudt.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg