ARK for barn?

NRK-TV skal begynne med nyhetssendinger for barn.

Jeg skal gi sendingene en sjanse, men jeg er skeptisk.

Jeg er bl.a. skeptisk til NRKs evne til å være politisk nøytral. Vi har allerede nok voksne som forsøker å oppdra barn og unge i typisk sosialdemokratisk ånd; til å klage på staten og kreve mer penger og "tiltak" av politikerne. Og vi har nok av journalister som ikke greier å skjule sine politiske sympatier og antipatier. Den tidligere nyhetssjefen i NRK, Gro Holm, gikk kanskje lengst, den gangen hun åpent ga sin støtte til en rødgrønn regjering.

Men nå er det altså barnas tur. Nyhetsankeret i barnas "Supernytt" heter Benedicte Bendiksen, er 27 år og antagelig bare en hårsbredd fra å bli superkjendis, i hvert fall blant barna, etter at hun debuterer som programleder for de nye nyhets- sendingene den 4. januar.

I denne uken ble hun intervjuet av Dagsavisen i sakens anledning. Der viser hun at hun har forstått at det stilles visse nøytralitetskrav til NRKs journalister. Hun forteller nemlig at hun gjerne kunne tenke seg å gå i demonstrasjonstog "mot urettferdighet" og "mot rasisme", men at NRK-ansatte ikke har lov til å gå i demonstrasjonstog.

På et par andre spørsmål holder hun seg imidlertid ikke tilbake. På spørsmål om hvilken politiker hun har størst sans for, svarer hun ikke Nelson Mandela, slik mange andre diplomatisk gjør, men Jens Stoltenberg. Grunnen er at "han er stødig og styrer Norge med god hånd".  

Også når det gjelder EU er hun klar, for på spørsmål om hvorvidt Norge bør bli medlem, svarer hun både klart og retorisk: "Nei, hvorfor skal vi det? Har vi det ikke bra som vi har det nå?" Og som hun så viselig legger til: "Vi er jo medlem av så mye annet."

Dagsavisen stiller ikke noe oppfølgingsspørsmål, så hva alt det andre er, vet jeg ikke. Det kan vel antagelig dreie seg om både FN og Nordisk Råd, men det er ikke poenget her.

Poenget her er at NRK har skaffet seg enda en journalist som ikke greier å forholde seg nøytral, som tydeligvis står til venstre, og som umulig kan ha skjønt alvoret i NRKs samfunnsoppdrag. Når hun har oppfattet at det er forbudt å gå i demonstrasjonstog mot rasisme (sic!), men ikke forstått at hun ikke bør gi uttrykk for sine synspunkter på verken EU-medlemskap, konkrete politikere eller partier, så har hun skjønt fint lite.

Målgruppen til "Supernytt" er barn fra åtte til 12 år.  

Stakkars barn.

9 kommentarer
  1. NRK med sine feil som beskrevet er som “mot normalt”.
   For meg er svaret entydig; NRK må fristilles statlig finansiering og tvungen lisens. Alternativet er at NRK behandles som gamle vinmonopolet; man skiller distribusjon og produksjon. Slik NRK fremstår idag er den dessverre mest en skamplett.
   NRK er som et kollektivt medlemskap i samme støpning som LO. Jeg finner at mine meninger og mitt syn (på mangt & meget) motarbeides – en del av “public service” slett utført slik KC beskrev godt.
   At jeg finner kvaliteten på de fleste program til å være dårlig og at den ikke lever opp til sitt foremål slik jeg forstår det å være (men konkurrerer med TV2/TV3/TVN om banale og trivielle programmer/innhold i uklar språkdrakt) gjør ikke saken bedre.
   Hadde enda NRK sine sendinger blitt tilbudt gratis til andre nordiske land – nærmest slik SVT er tilgjenglig ihvertfall i store deler av landet – så hadde jeg kunnet gi begrenset støtte til dets eksistens.

  2. Å huff og huff, nyheter for barn, så fryktelig! Det er nok kommunistene i NRK som vil indoktrinere folk igjen skal du se! Det er i alle fall helt sikkert om at ingen som jobber med dette har noen gode hensikter – som å for eksempel gjøre nyhetsbildet forståelig for barn.
   Benedicte Bendiksen er mot EU og synes Jens Stoltenberg er en fin fyr. Dermed er hun en ganske så alminnelig nordkvinne. Jeg skjønner at det er viktig for Fru Clemets selvbilde å tro at nordmenn flest hater Stoltenberg og elsker EU, men desverre; no such luck. At Bendiksen er ærlig på at hun mener dette tjener henne til ære. Det gjør henne, om noe, til en bedre journalist – eller i alle fall en journalist det er enklere å forholde seg til.
   By the way; var Terje Svabø også sosialdemokrat/kommunist da han jobbet i ARK? Er han frisk igjen nå?

  3. Skjerve: Jeg tror du har misforstått poenget. Dette er på ingen måte et spørsmål om programlederens syn har stor eller liten oppslutning i befolkningen. Det er en prinsippsak. NRKs nyhetsprogramledere skal fremstå som politisk nøytrale.

  4. Enig med Lasse. Dette har ingenting med flertall og mindretall å gjøre – og dessuten er det ikke NRK-policy å opplyse hvor journalistene står politisk. Lasse får også støtte fra NRK. Se mitt siste blogginnlegg.

  5. Terje Svabø tidligere NRK dagrevyen og leder i makt nettverket Civita med flere …
   Så du Kritin Clement bør nok ikke kaste for mange stein , da det blir stadig flere som vil holde et våkent øye med hva du og Civita foretar dere …

  6. Jeg har akkurat kvittet meg med TV-en, men familien har blitt svært nevrotisk av det (hva, skal dere ikke ha TV?!?), og planlegger ganske sikkert en ny flatskjerm til oss. Hovedgrunnen til at boksen forsvant var at vi i svært liten grad benyttet oss av den, men også at det provoserer meg at jeg må betale for ARK uansett om jeg ser på kanalen eller ikke.
   Jeg er lite lysten på å å betale for den politiske indoktrineringen – da holder jeg heller ut av det kommer en mann på døra sent på kvelden en-to ganger i året, og forlanger å se seg om i leiligheten for å se om jeg ikke har gjemt unna en TV et eller annet sted. Det har jeg vært med på før, forresten, og da passet den hyggelige inspektøren på å fortelle gjentatte ganger hvor pen min kone var, samt å fortelle røverhistorier om alle tilbudene han hadde fått om alternativ betaling…
   Vi har barn som om kort tid vil ønske å se på barnetv, men jeg har blandede følelser for hvorvidt vi skal la dem se på. Hvis jeg heller velger annen underholdning, så blir de kanskje sære og dårlig tilpasset den virkeligheten de tross alt skal virke i. Det er også argumentet fra familien. På en annen side er jeg skeptisk til mange av de verdiene som formidles gjennom ARKs barnetv.
   Jeg er rådvill.

  7. Og jeg som trodde ARK var en bokhandlerkjede, helt til en av kommentarene minnet meg om at det er Hagens gamle kallenavn på NRK, kanalen som har fungert som et mikrofonstativ for partiet hans, mer enn noe annet medium her i landet.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg