Offentlig ansvar – privat arbeid

På NRK i morges fikk vi atter en gang vite at folk stort sett er like fornøyd med tjenestene de får, enten de som utfører tjenestene, er ansatt i det offentlige eller i det private. Det er, med respekt å melde, ikke særlig overraskende, men i et land med så mye angst for private løsninger, er det kanskje en god nyhet likevel.

Det er analyseselskapet Epsi Norge som har undersøkt hvor fornøyd borgerne og brukerne er med en rekke offentlige tjenester, herunder barnehager, helsetjenester, skole, politi og transport. Når jeg skriver både "borgere" og "brukere", er det fordi Epsi til dels både spør befolkningen generelt og brukerne (eller kundene, som Epsi kaller dem) av tjenestene spesielt.

Der det også er private tilbud, viser det seg altså at brukerne er mer fornøyd med det private tilbudet enn med det kommunale. Det gjelder både barnehager og sykehjem. Og de er ikke bare bedre – de er også billigst.

En rødgrønn statssekretær måtte svare for disse resultatene i NRK i morges. Det gikk ikke så bra. De rødgrønne er fortsatt negative til å bruke private krefter i løsningen av viktige samfunnsoppgaver. Hvorfor de er negative, fremsto såpass uklart i morges at det dessverre ikke er mulig å gjengi presist. Såvidt jeg forsto statssekretæren, kan det være andre skumle ting med de private som vi må passe oss for.

På ett punkt kan det likevel være grunn til å foreta en opprydding. Den rødgrønne statssekretæren gjentok nemlig hele tiden at hun, nærmest i motsetning til opposisjonen, var tilhenger av at det offentlige skulle ha ansvaret for disse tjenestene. Men slike utsagn bidrar til å forvirre mer enn de oppklarer.

Faktum er jo at alle partier i Norge mener at det offentlige skal ha ansvaret for både barnehagene, skolen, sykehjemmene, kollektivtransporten, veiene og politiet. Det som diskuteres, er altså ingen privatisering av ansvaret for at disse tjenestene tilbys borgerne og er så kvalitativt gode som mulig.

Det vi diskuterer, er hvem som skal få lov til å utføre arbeidet med å produsere og levere tjenestene, og hva som er mest effektivt. Er det mest effektivt og best for brukerne og borgerne at private gjør det – eller bør det være det offentlige selv? Og er det i seg selv et poeng at flere tilbydere konkurrerer om å få produsere og levere tjenestene, fordi det i seg selv kan fremme kreativiteten og effektiviteten?

Noen later av og til som om det f.eks. blir færre arbeidsplasser, dersom det offentlige slutter å drive et sykehjem. Men det er jo ikke tilfellet, dersom et sykehjem fortsatt skal drives i privat regi. I et gitt tilfelle kan både sysselsettingen, verdiskapingen, skatteinntektene og brukernes tilfredshet øke – fordi man slipper private til.

Den rødgrønne regjeringen fremstår veldig ideologisk, men greier ikke alltid å følge sitt ideologiske program. Også under de rødgrønne har f.eks. ordningen med post i butikk blitt stadig mer utbredt. Og såvidt jeg forstår de rødgrønne selv, har det ført til både billigere og bedre posttjenester enn vi ellers ville fått. De private utfører arbeidet, men det offentlige har fortsatt ansvaret.

Og slik vil det naturligvis være på alle de andre områdene også.

Det er nemlig forskjell på å privatisere ansvaret og privatisere arbeidet.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg