Amatørenes inntogsmarsj – i fredens tjeneste

I dag fikk jeg en mail fra Barack Obama. 

"Let's win this together", skriver han, men det er ikke freden han tenker på. Det er helsen. Han er rett og slett, dagen før dagen, opptatt av helt andre ting enn Nobels fredspris.

I skrivende stund er det to timer til Barack Obama setter seg på flyet til Oslo. Det vet jeg, fordi det er en halv time siden hovedoppslaget i Kveldsnytt var at det var to og en halv time til han skulle sette seg på flyet til Oslo. Deretter sendte Kveldsnytt et langt intervju med en politimann – før programlederen kunne fortelle oss at NRK i morgen starter dekningen av Obamas Oslo-besøk klokken halv syv – allerede før han lander.

Det er ikke overraskende. De siste ukene har det nesten ikke vært en dag uten topp-nyheter om helt ubetydelige forhold knyttet til Obamas Norgesbesøk. Vi er blitt orientert om den ene endringen i programmet etter den andre, om politiets arbeid, om menyer og overnatting, måltider, senger og gud vet hva. Innimellom kan man ikke la være å rødme – som f.eks. når noen forsøker å innbille oss at grunnen til at Obama ikke vil spise lunch på Slottet eller se utstillingen om seg selv, er at han trenger tid til å "styre USA".  Eller når f.eks. NRK gjør det til en hovedsak at norsk presse bare får stille ett spørsmål på en pressebrief, og at NRK og TV2 har kastet mynt og kron om hvem som skal få lov – hvoretter det annonseres at det er Annette Groth som skal stille spørsmålet, og at lytterne kan sende inn forslag til hvilket spørsmål hun bør stille!

Det hele er bare pinlig.

Men enda pinligere har det vært å være vitne til det amatørskapet som Nobelkomiteen har lagt for dagen i organiseringen av Nobelmiddagen på Grand hotell.

Hvem er invitert? Ja, det er ikke åpenbart klart, hverken for komiteen, potensielle gjester eller oss som leser avisen. Det er tydeligvis ingen protokoll, ingen etikette, ingen dannelse som driver komiteens verk.

Ifølge Dagens Næringsliv kommer det f.eks. totalt åtte personer fra IBM, hvorav "noen kunder". Også styrelederen i Dagbladet, Tore Stangebye og hans kone, som "har vært på disse arrangementene tidligere" og syns de er hyggelige, er invitert. Telenor er til stede med flere representanter, inklusive gjester de selv har invitert med. En tidligere administrerende direktør i KPMG med kone er visstnok også invitert.

Det som kanskje vil forbause noen, er at det ikke er plass til Regjeringen. Dagens Næringsliv skriver riktig nok at statsministeren skal delta sammen med "regjeringsmedlemmene", men det er nok ikke tilfellet. Regjeringens medlemmer blir stort sett ikke invitert – bortsett fra noen ytterst få. Ifølge mine undersøkelser er det bare tre (kanskje fire) regjeringsmedlemmer som er invitert.

Det er visstnok heller ikke plass til lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomite. Hun var først ikke invitert. Så ble hun invitert. Og så var hun visst ikke invitert likevel.

Og Stortingets presidentskap passerer heller ikke nåløyet, bortsett fra presidenten selv.  I siste liten ser det imidlertid ut til at komiteen, ved nærmere ettertanke, har funnet plass til kronprinsparet.

Det hele fremstår som en farse og en skandale. Det er dristig nok å gi fredsprisen til Obama. Men når man først velger å gi prisen til en statsleder, så må man også søke hjelp hos dem som forstår seg på sånt i UD. Det bør man, bl.a. av hensyn til skattebetalerne, som antagelig finansierer gildet, og som nok vil mene at tiden bør brukes fornuftig, og ikke minst av hensyn til Obama selv.

Nå er det snart bare halvannen time til Obama setter seg på flyet i Oslo. Han ønsket seg ikke fredsprisen, men jeg unner  ham en god dag i morgen.

Antagelig er Obama den eneste som nå kan redde både sin egen og Nobelkomiteens ære.

Han kan gjøre det ved å holde en tale som rører og beveger oss og setter det hele i perspektiv.

Han kan gjøre det. Så la oss håpe at han gjør det.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg