Høyrebølgen og høyrebølgen

Valgforskeren Tor Bjørklund skjelner mellom Høyrebølgen med stor H og høyrebølgen med liten h.

Høyrebølgen med stor H dreier seg om partiet Høyres oppslutning. Er det en Høyrebølge på gang, betyr det at partiet Høyre går frem, slik partiet gjør nå.

Høyrebølgen med liten h dreier seg om "høyrefløyens" samlede oppslutning – definert som summen av oppslutning om Høyre og Frp.

Et hovedpoeng, som Tor Bjørklund har formidlet i mange år, er at vi sjelden har noen høyrebølge med liten h, fordi oppslutningen om de to partiene Høyre og Frp er helt stabil. "Dermed kan høyrebølgen med liten h fortone seg som en permanent bølge stikk i strid med bølgemetaforens logikk", skriver Bjørklund, som mener at de to partiene til sammen viser en "påfallende stabilitet".
 
Illustrert med tall:

I 1981 fikk de to partiene til sammen 36 prosent.
I 1985 fikk de 34 prosent.
I 1989 fikk de 35 prosent
I 2001 fikk de 36 prosent.
Og i 2005 fikk de til sammen 37 prosent.

Men så, i 2009, skjedde det noe. Da fikk Høyre og Frp til sammen 40,1 prosent oppslutning.  Og siden er det blitt enda mer. Gjennomsnittet av meningsmålingene i april 2010 viser en samlet oppslutning på hele 47,6 prosent. Mesteparten av veksten siden stortingsvalget i fjor høst har Høyre stått for.

Akkurat nå har vi altså både en Høyrebølge med stor H og en høyrebølge med liten h.

Enkelte kommentatorer har gitt Civita og Minerva en del av æren for denne fremgangen. Marie Simonsen skriver at det ikke er vanskelig å se en direkte linje fra våre aktiviteter til Høyres ideologiske gjenoppvåkning. "Når folk sier at Høyre endelig diskuterer politikk og er på ballen igjen, er inntrykket like gjerne skapt av Civitas mange frokostmøter, utgivelser og kronikker som utspill fra Stortinget."

Også kommentatoren Kristin Hoff sier at Civita og Minerva har skapt en debatt om ideologi som trekker unge mennesker til politikken.

Vi i Civita er veldig fornøyd, hvis vi kan bidra til fremgang for de mest liberale partiene. Men aller mest ønsker vi å bidra til fremgang for de liberale verdiene. Partiene er ikke noe mål i seg selv. Det er det de står for, som er viktig.

Det finnes liberale krefter i alle partier. Civita vil gjerne stimulere og hjelpe disse kreftene – og det de står for – uansett hvilket parti de er i.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg