Rett til en venn

LO vil lovfeste retten til heltid for alle som ufrivillig arbeider deltid. Siden ufrivillig deltid er det samme som ufrivillig arbeidsledighet, bør vel egentlig forslaget også gjelde alle dem som er helt ledige. I så fall er LOs forslag, enkelt og greit, at vi skal lovfeste en rett til arbeid.

Det har gått inflasjon i ønsket om å lovfeste rett til ulike velferdsgoder. Noen ganger kan det være riktig, men ofte fremstår slike forslag bare som tom symbolpolitikk. Politiske partier bruker trikset for å forsøke å markere handlekraft – interesseorganisasjonene bruker det for å forsøke å "tilrane" seg fordeler på bekostning av andre.

Det skal bli spennende å se om vi noen gang når et metningspunkt, enten fordi økonomien setter en grense, eller fordi vi ikke vil ha et samfunn der staten later som den kan og bør løse alle problemer.

Når får vi det første forslaget om å lovfeste retten til en venn?

Det kan jo behovsprøves.

2 kommentarer
  1. Uffda, Kristin.. for å være helt ærlig, synes jeg at argumentet “hva blir det neste” fremstår som ganske platt og meningsløst. (Hvis homofile får gifte seg, er det fritt frem for pedofile, etc.)
   For øvrig synes jeg du ser veldig lett bort i fra at større grad av lovfesting av velferdsgoder og andre rettigheter de siste årene har hatt en vesentlig betydning for svakere samfunnsgrupper. Jeg tror at marginaliserte grupper uten større organisasjoner (som f.eks. LO) i ryggen nå mye lettere kan nå frem med en lovhjemmel bak kravet sitt.
   Når det gjelder retten til arbeid, er vel denne allerede i symbolpolitikkens navn grunnlovsfestet i Grl. § 110, uten at dette synes å ha gjort noe nevneverdig med arbeidsløsheten verken på heltid eller deltid.

  2. Jeg er selv en arbeidsgiver og min bedrift er en av mange bedrifter som må slå igjen eller gå usikre økonmiske tider i møte – om det settes en stopper for for deltidsansettelser.
   Men akkurat det driter selvsagt LO i, for alle som mister sin deltidsarbeide grunnet et sådant vedtak kan jo sikkert skaffes ny fulltidsjobb i staten. Og det gjør sikkert LO ekstra glad at de samtidig kan ta død på noen av norges gårdige kapitalister.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg