Gazas tårer

Vibeke Løkkeberg har laget film – Gazas tårer. Jeg har ikke sett filmen, men den er allerede vist internasjonalt og har visstnok fått svært god mottakelse.

I forbindelse med lanseringen av filmen er det oppstått debatt. En representant for Frp mener at Løkkeberg ikke burde fått offentlig støtte til filmen, fordi den ikke er nøytral i forhold til Israel/Palestina-konflikten. Det er selvsagt et helt umulig standpunkt. Støtte til kunst og kultur kan ikke deles ut på betingelse av at kunsten har det "rette" politiske innhold eller er politisk balansert. Statens dominerende rolle i norsk kulturliv er betenkelig nok som den er. Dersom staten også skulle begynne å stille eksplisitte politiske krav til de kunstverk den støtter, ville det bære virkelig galt avsted.

Men også Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp og med bakgrunn fra SV, har gitt lyd fra seg. Han mener Gazas tårer er en "veldig dårlig film". Men begrunnelsen er merkelig og avslører at Eide har et instrumentelt syn på kultur. Han mener nemlig at filmen er dårlig, fordi den er et "mislykket bidrag til Palestinadebatten", fordi den mangler historikk, analyse, kontekst og forslag til løsninger. Ifølge Eide er det bare "fragmenterte bilder", en "antikrigsfilm", som kan bidra til å avpolitisere hele konflikten.

Men hva er galt med å lage en antikrigsfilm med fragmenterte bilder, som kanskje ikke tar mål av seg til å analysere eller komme med forslag til løsninger? Det må da være helt ok! Vibeke Løkkeberg har ikke laget en fakta-dokumentar til NRK eller en lærebok til skolen. Hun har brukt sin kunstneriske frihet til å lage en film. Den kan selvsagt være god eller dårlig, men den blir ikke dårlig av at den (eventuelt) er et "mislykket bidrag til Palestinadebatten".

8 kommentarer
  1. Denne filmen om Gaza handler ikke om kunst og kultur; det handler om politisk propaganda. Med hvilken rett skal en bruke offentlgie midler på det!?

  2. Jøran Ødegaard @
   Du kan ha rett i at filmen kanske er, eller kan virke som reinspikka palestinsk propaganda. Men hva gjør det egentlig om filmen avspeiler forfatterens eller regissørens noe forkvaklete virkelighetsoppfatning – såfrem filmen holder et høyt kunstnerisk nivå. Det er jo dette som bør være kriteriet for å gi – eller avslå filmstøtte til Løkkebergs film.
   Så får heller Jøran Ødegaard og undertegnede gi f. i å se filmen og heller skjenke billettkostnadene til FRP (som vi tydeligvis begge støtter).

  3. Hva er det egentlig av politiske saker rikspresidenten Petter Eide ikke legger seg bort i? Han er nå overalt i alle kanaler, og er Norges nest mektigste mann. Kun overgått av Thomas Hylland Eriksen, hvis oppdrag er å dekonstruere det norske folk, som han selv sier det. Noe han via osloianske Culcom har fått 40 millioner for å gjøre. Hva er det som gjør at gamle venstreekstremister nå fyller opp alle makttnetverk i oslokratiet, har det foregått en kommunistisk revolusjon der inne i Oslo som jeg ikke har fått med meg?

  4. Filmen er liksom en “antikrigsfilm” men i virkelighet er den en av mange anti-israelsk propaganda filmer og reportasjer som sendes/vises i norske medier.
   Vibeke Løkkeberg hiver seg på den anti-israelsk / antisemitisk bølgen, og gjør det som flere andre norske kunstnere gjør, prøver å tjene penger på den.
   Om en propaganda film kan være en kunst kan diskuteres, men den er i all fall en dårlig film som gir ikke et riktig bilde av det som skjer i Gaza og årsakene til lidelsene til befolkning der.

  5. Dette var en dokumentarfilm som viste fakta uavhengig politsk.Jeg har hatt to netter på rad med dårlig søvn. Blir ikke kvitt bildene som rullet over skermen. Dette har vært beskrevet, dette var verre.Var med på oppbyggingen av Israel igjennom Økonomisk og verbal støtte i mange år.Nå føler jeg agresjon og meg medskyldig i denne masakre.Det finnes ingen undskyldning for noe så avskyelig. Jeg håper Israels venner og dere som er mot boykott fikk noe å tenke på. MEN JEG TVILER!

  6. Jeg syns at den er en god dokumentar. Og jeg ser den som antikrigs-propaganda, ikke en politisk-propaganda. Alle ved at der dør uskyldige børn i krige, man ser dem bare ikke i tv, måske p.gr.a censur af medierne. Man ser fakta af død, ødelæggelser. Og børnenes drømme om at blive til noget

  7. Det er galt og bruke våre skattepenger til å støtte en ensidig propegandafilm. De som ser denne og ikke Israels ståsted vil få en ensidig oppfatning av situasjonen. Vil regjeringen sponse en film laget for å vise Israels ståsted på lik linje med de som forsøker å destruere staten Israel?
   Neppe, vår regjering støtter nemlig ikke Israel men det såkalte palestina som Romerne ga det som navn.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg