Kvinnepanelet og fødselspermisjonen

Kvinnepanelet vil utvide fødselspermisjonen til 52 uker med full lønn. Begrunnelsen er litt innfløkt, men den er vel omtrent som følger:

Kvinner taper på arbeidsmarkedet, fordi de har og tar lenger permisjon enn menn. For at kvinner ikke skal tape like mye karrieremessig, er det viktig at kvinner og menn tar omtrent like mye permisjon. Men siden det neppe ville være populært å ta permisjon fra kvinnen for å gi til mannen, må man utvide hele fødselspermisjonen for at mannen skal få mer permisjon. I en bisetning nevnes det også at det er bra for barnet å ha mer kontakt med pappa.

Det kommer altså stadig nye begrunnelser for å utvide fødselspermisjonen.

Opprinnelig var permisjonen ganske kort og helsemessig begrunnet. Den skulle gjøre det mulig for kvinnene å komme til hektene igjen etter en fødsel.

Deretter ble permisjonen lenger og omsorgsmessig begrunnet. Det var bra for barnet å være sammen med mor (og etter hvert far) etter fødselen.

Nå er permisjonen i ferd med å bli riktig lang og likestillingsmessig begrunnet. Det er bra for mor og far å (bli tvunget til å) ha like lang permisjon, slik at ingen av dem taper mer enn den andre i arbeidslivet.

Men hvorfor stoppe nå? Det kan jo være gode grunner til å ta enda mer permisjon.

Mange syns det er stressende og slitsomt med med f.eks. tre barn og to mennesker i full jobb. Så hvorfor ikke utvide fødselspermisjonen enda mer og la det være familiemessig begrunnet?

 

3 kommentarer
  1. Velferdsstaten er en god og noe annet enn Sosialstaten. Den siste skal sikre dem som faller utenfor. Velferdsstaten overfører store summer til de utvalgte grupper. Småbarnforeldre er en slik gruppe. Ikke minst er de velsignet med rikelig permisjon, og da selvfølgelig permisjon med lønn. Man kan undres hvor mange som til enhver tid er ute i permisjon ved store arbeidsplasser som et større sykehus. Man kan også undres om samfunnet er tjent med alle disse særordningene? I særdeleshet når politikerne hevder at vi må importere arbeidskraft. Importerer vi for å fylle de arbeidsplassene der noen er ute i permisjon?

  2. @ Svein-Tore
   I alle fall 1 (kunne godt tenke seg å slippe å passe unger i årevis, ja og dette selv om noen hadde fristet meg med en saftig lønnsøkning…
   Men så er jeg jo bare en gammel liberal berserk da…

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg