SVs finest hour

I dag har Regjeringen fremmet forslag om å implementere datalagringsdirektivet i norsk rett.

Senterpartiet og SV har tatt dissens, og den fortjener å bli gjengitt i sin helhet:

«Etter en samlet vurdering har vi kommet til at vi ikke kan gi vår tilslutning til tilrådingen om gjennomføring av direktiv 2006/24/EF av 15. mars 2006 om lagring av data fremkommet ved bruk av elektronisk kommunikasjon (datalagringsdirektivet) i norsk rett. Vi legger særlig vekt på at datalagringsdirektivet etter vårt syn er en betydelig krenkelse av den enkelte borgers personvern.

Vi er bekymret for at systematisk, mer omfattende lagring av data enn i dag, kan bidra til å redusere det vern av personlig integritet som er en del av rettsstatens rammer og som blant annet er forankret i EMK og personvernlovgivningen. Vi er videre bekymret for at omfattende lagring av kommunikasjonsdata kan føre til at enkelte legger begrensninger på sin ytringsfrihet. Med store mengder kommunikasjonsdata lagre over lang tid, mener vi også faren øker for at dataene brukes til andre formål enn de er tiltenkt.

Vi mener dessuten at datalagringsdirektivet ikke er forholdsmessig og stiller spørsmål ved hvor egnet direktivet er til å nå formålet, og om det svarer til nytten for politiet. Vi viser til at nytten for politiet er omdiskutert og kjernen i EU-kommisjonens pågående evaluering av direktivet. Vi har en prinsipiell motstand mot omfattende lagring av opplysninger om alle borgere, og at tilbyderne pålegges å lagre data som de ikke selv har saklig behov for i sin virksomhet.

Vi vil også vise til at det i regjeringens politiske plattform slås fast at Sosialistisk Venstrepartis og Senterpartiets statsråder og stortingsrepresentanter stilles fritt i denne saken.»

Jeg føler meg ikke helt sikker på at Senterpartiets motstand mot datalagringsdirektivet bare skyldes hensynet til personvernet. Det kan nok hende at Senterpartiets sterke motstand mot EU også spiller en viss rolle.

I SVs tilfelle virker motstanden mot datalagringsdirektivet mer ekte, og Bård Vegar Solhjell er blant dem som har argumentert svært godt mot innføringen av direktivet.

SV fortjener ros i dag.

La oss håpe at også Høyre kan gjøre seg fortjent til det.

 

4 kommentarer
  1. Kunne ikke vært mer enig. Dette er noe som burde skremme vettet av det norske folk og at Høyre ikke tar avstand fra DLD men snarere kun vil moderere det noe er særdeles urovekkende. At direktivet kan sees å passe inn i AP’s historie og politikk er én ting men jeg kan ikke se at dette passer inn i Høyres prinsipper og verdier. Hvis en slik holdning har infiltrert Høyre, er det ikke på tide med en oppvask?

  2. Hvis Høyre støtter AP i denne saken, er det er politisk feilslutning av dimensjoner! Det er tragisk hvis det kun er FrP på den borgerlige siden som evner å sette seg inn i saken. Vi kan ikke ha overvåkning av alt og alle hele tiden. DDR og 1984 er jo fine eksempler på det. Når det gjelder terrorisme har politiet nok myndighet allerede, og det er jo rimelig enkelt å plukke ut de som man tror kan utgjøre en trussel.

  3. I det store og det hele tror jeg nok at jeg er ganske mye mer liberal enn Kristin C, men tross dette er jeg faktisk veldig for datalagringsdirektivet. For dette direktivet er ikke farlig for den vanlige borger og vil bare ramme våre kriminelle og de av oss som har noe å skjule som ikke tåler dagens lys. At også Hvermansen blir oervåket er vel ingen fare sålenge han/hun klarer å holde sin sti ren. For saken er at ingen er interesset i hvermansens gjøremål så lenge de ikke er kriminelle.
   Nå er jeg faktisk en urgammel datamann som gjennom flere tiår har arbeidet nettopp med datasikkerhet. Og jeg blir altså hverken opphisset eller redd for den ekstra overvåkningen EUs daralagringsdirektiv vil medføre for min egen del.

  4. Hvis Høyre sier ja til dette så blir jeg sofavelger resten av mitt liv, og medlemskapet blir ikke videreført.
   Stem rett denne gangen!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg