Moen vs. Moe

Det er ikke uvanlig at det går rykter om kjente mennesker – også om politikere. Noen er grepet ut av luften. Noen har noe riktig ved seg, mens atter andre kan være sanne. Slik er det bare, og det må kjente mennesker leve med.

Det har lenge gått rykter om det ville komme pikante og personlige avsløringer i Elisabeth Skarsbø Moens bok om Ola Borten Moe, og at det allerede har fått konsekvenser. Noen mener at Borten Moe takket nei til gjenvalg på grunn av mulige avsløringer i boken. Ifølge kommentatorer som står Senterpartiet nær, har mange i partiet vært nervøse for hva som ville komme og om boken kunne bidra til å ødelegge Senterpartiets landsmøte. Boken lanseres nemlig i dag – to dager før partiet åpner sitt landsmøte.

Så hva er det som skjer?

VGs politiske kommentator, Elisabeth Skarsbø Moen, har skrevet en uautorisert biografi, basert på anonyme kilder med anonyme motiver, om en politiker på 36 år, som har vært statsråd i et par år. Det er jo, for de fleste, nokså tidlig i karrieren, men Borten Moe kan være en interessant politiker likevel: Han har en “arv” å bære, og han har vist seg som en uortodoks politiker som har sine meningers mot. Dessuten er det debatt i partiet hans, bl.a. om politiske og ideologiske veivalg.

En slik bok vil vanligvis ikke bli noen kioskvelter. Den vil leses og kommenteres av spesielt interesserte, men noen stor utbredelse får sjelden slike uautoriserte biografier om en såpass ung politiker. Skal den vekke større interesse, må den inneholde noe mer, f.eks. en skandale.

Jeg har ikke lagt merke til at det hefter noe skandaløst ved Borten Moe. Jeg har heller ikke lagt merke til noe som kan tyde på at han ikke er skikket til å bekle sine verv. Det kan godt hende det finnes noe i Borten Moes privatliv – som det gjør i de fleste andres – som han gjerne vil holde for seg selv, men det er legitimt. Det som er irrelevant for hans embetsgjerning, er også irrelevant for offentligheten.

Mye tyder på at mitt inntrykk er riktig. Skarsbø Moen har tydeligvis, i arbeidet med boken, ikke funnet noe skandaløst ved Borten Moe som fortjener å bli avslørt. Men siden bøker om helt alminnelige, hardt arbeidende politikere ikke selger så godt, har Skarsbø Moen skrevet inn en “skandale” likevel: Ola Borten Moe og hans kollega har kledd seg nakne for å ta en slags liksombadstu på et nachspiel sammen med Skarsbø Moen selv.

Det er forstemmende å se hvordan mediene rydder spalter og sendeflater for å gi dekning til lanseringen av en slik bok – høyst sannsynlig fordi det har versert mange rykter (hvor kom de forresten fra?), og fordi Skarsbø Moen har tatt med denne helt ubetydelige historien om to menn som ville ta badstu på nachspiel. Forfatteren selv prøver å forklare oss at det er viktig å fortelle en slik historie, men stiller samtidig opp i underholdningsprogrammet til Anne-Kat. Hærland, der hun og Anne-Kat. – som to tenåringsjenter – sitter og fniser mens de snakker om nakne menn. Med slike lanseringstriks er det ingen som kan tro på at Skarsbø Moen virkelig mener at hendelsen på nachspielet egentlig er alvorlig – det virker bare som en måte å selge boken på.

Da 22.julikommisjonens rapport ble fremlagt, fikk vi et ubehagelig innblikk i betydningen av godt politisk lederskap – og hvor katastrofalt det kan være, dersom vi har statsråder uten evne til å gjennomføre den politikken som blir vedtatt. Dette satte søkelys på forvaltningspolitikken, som ellers er et forsømt område, både blant politikere og journalister. Mange i forvaltningen har, på tross av det dystre bakgrunnsteppet, vært glade for den økte interessen for det som skjer og bør skje i forvaltningen, men jeg har ikke truffet noen som tror at det vil vare. Alle jeg snakker med om dette, tror det blir et blaff – og at journalistenes interesse ganske snart vil vende tilbake til Stortinget, spillet og personene.

Skarsbø Moens bok, og ikke minst den overdrevne omtalen den har fått, er vel et eksempel på at pessimistene har fått rett.

Sannsynligvis vil også interessen for boken forta seg ganske raskt. Den er solgt inn til mediene på en måte som, etter min oppfatning, svekker bokens troverdighet. Det er mulig den selger litt mer enn den ellers ville gjort, men Skarsbø Moen selger samtidig deler av sin politiske kapital. Jeg kan ikke forestille meg annet enn at hennes tilgang på troverdige kilder etter dette blir redusert.

Borten Moe, som sikkert ikke er glad for boken, tok det likevel rolig, da han ble spurt om den på Politisk kvarter i dag.

Han fremsto som en sindig og jordnær person, mens boklanseringen nærmest virker hysterisk.

Borten Moe beholder kanskje ikke alltid buksene på, men han beholder i alle fall roen.

 

 

 

 

 

20 kommentarer
  1. Det var å henge bjella på katten 🙂 Og jeg konstaterer igjen at Høyre har mistet en verdifull politiker i Kristin Clemet. Det er denne dama som burde hatt Ernas plass – da hadde vi kanskje fått en reel endring om det blir blått flertall ved valget.

  2. Enig i at begrunnelsen Skarsbø Moen hittil er kommet med for å fortelle historien om nachspielet med seg selv som deltakende observatør, ikke holder. Som Clemet tror jeg dette vil begrense hennes tilgang til fortrolige kilder i framtiden. Som journalist synes jeg det er komplett uforståelig at hun gjør dette. Det strider mot alle prinsipper og kjøreregler for omgang med kilder.
   Bokens tittel signaliserer forsåvidt solid vurderingssvikt i forbindelse med denne utgivelsen. “Portrett av en pløyboy”!

  3. Skarsbø Moen gjør et poeng av det hun kaller Borten Moes sviktende vurderingsevne. Det er godt mulig at det er mangel på vurderingsevne hos en mann, når han kler seg naken i samme rom som Skarsbø Moen.
   Men hva med Skarsbø Moens vurderingsevne? Hun kan umulig ha tenkt over hvilke konsekvenser de såkalte avsløringene kan få for henne som politisk journalist. Hvor klokt det var av Borten Moe å blotte sin nakne kropp for Skarsbøen Moen, kan man jo spørre seg om? Men også; hvor klokt var det av Skarsbø Moen å blottlegge sin mangel på integritet?

  4. joda, vel og bra og jeg er enig i at dette var en tynn suppe å koke spiker på *S* fra Elisabeth men jeg synes en svakhet i din analyse Kristin blir at du ikke analyserer det faktum at vi har en Olje og Energiminister som viser svært dårlig dømmekraft. En gift mann i en høyt betrodd stilling går naken på et nachspiel ? Er det uproblematisk ?

  5. Godt og betimelig skrevet! Det hadde vært greit om boken handlet om politikk og ikke ulne meninger om beregnende holdninger med tanke på egen karriære. Og hvis TV opptredenen var ment som salgsfremmende, virket den motsatt på meg.

  6. Er det ufint å snakke om nachspill-badstue?
   Kanskje er det det.
   Men det er også en historie om en gift mann som viser veldig dårlig vurderingsevne. Jeg mener, om du først skal være utro, så velger du IKKE journalisten som jobber med en mer eller mindre autorisert biografi. En biografi som vel også var samtaleemne i den foregående middagen, om jeg ikke leste feil?
   Det vi kan lese oss til er at Borten Moe likte å ta badstue sammen med sin rådgiver. Han hadde ikke problemer med å igangsette aktivitet som kan gi alvorlig fuktskade på en leilighet han DISPONERER (altså “ikke eier”).
   I min verden betyr “badstu med kvinne på nachspiel” “opplegg for sex”.
   “To menn i badstu med kvinne på nachspiel” betyr vel så ofte “vi deler henne”.
   Altså et opplegg hvor en (dokumentert) hardt festende rådgiver går i badstue med Borten Moe, som om dette var noe de hadde gjort før. (Ok, rett ord skal være “gift Borten Moe, som om dette var noe de hadde gjort før.”)
   Så blir spørsmålet; ER det problematisk at Borten Moe plukker opp damer? Kanskje ikke for andre enn kona
   Men om man ser systematisk på dette:
   – Borten Moe med wingman høres ut til å ha gjort dette før.
   – Utroskap er ingen forbrytelse, men det sier noe om moral.
   – Gjentagelser med forskjellige deltagere sier noe om MANGLENDE moral. (Man kan forelske seg utenfor ekteskap. Man kan bli i et ekteskap til tross for en alvorlig forelskelse osv…) Her høres det ut som en lekestue.
   – ER det sannsynlig at denne oppførselen BARE skjer på nachspiel, og ikke på noen som helst måte er en beskrivelse av “personlige egenskaper”?
   Egentlig spiller det ingen rolle, for Borten Moe er allerede på vei mot grønnere, eller blir det svartere, enger.

  7. Nå er det ikke akkurat noe nytt at Clemet mener folket skal se på politikere som guder, fritatt for kritikk.

  8. Kristin Clemet er en klok dame,og hennes analyse over synes jeg er god.Jeg er enig at Skarsbø Moens bok ikke vil gå inn i historien som noe stor bok.Tror at Skarsbø Moen har ødelagt for seg selv mere enn for Borten Moe.Jeg kommer i hu Margrethe Munthe`s
   “Sladrehank, skal selv ha bank,”
   for han har en lei skavank:
   synes selv han er så bra,
   men om andre ondt han sa.
   Hvis du vil med sladder gå,
   skal du få en pose på.
   Pass deg selv og pass din rygg,
   du kan aldri være trygg

  9. Kommer ikke til å feste lit til noe av det Skarsbø Moen kommer med etter dette. Det er ikke alt som skjer på nachspiel som behøver å fortelles.
   Mvh Feskarbonde

  10. Etter Elisabeth Skarsbø Moens opptreden i Anne Kats program har begge to sunket dypt i min aktelse. Først hysterisk fniserunde med nachspiel fortelling og boka om Ola B. Moe, og deretter om mulig ennå mer tåpelig hysterisk runde med “hvem er best i senga”. At en journalist som vil bli tatt alvorlig stiller opp på sånn dritt, viser bare at boka hennes kan forbigåes i øredøvende stillhet

  11. Borten Moe skal antagelig være glad for at Skarsbø Moen ikke følte seg krenket og skremt av at han plutselig sto naken foran henne, sammen med en like naken kamerat. Da kunne det ha blitt snakk om en straffesak med merkelappen “seksuell trakassering.” (Jeg ville i alle fall ha blitt redd hvis to kliss nakne menn dukket opp på mitt rom.)
   Jeg syns Borten Moe har utvist særdeles dårlig dømmekraft.

  12. Til de som hevder at Ola Borten Moe (og rådgiveren) forsøkte å være utro: Så badstu er definert som utroskap? Tror det er mange som skjelver i bjørkeriset nå.

  13. Kristin Clemet kan gjerne fortsette i tankesmia så lenge hun har slik orden i hodet. Tiltredes!

  14. Underlig at ikke kommentatorene vurderer om dette er fast praksis for olje- og energiministeren. Han og rådgiveren gikk til møtet med den hensikt å påvirke boken i en for dem positiv retning. Er det sannsynlig at dette er første gang de operer på denne måten – “skjenk’a full og få noe på a”? Det hadde vært betydelig vanskeligere for Skarsbø Moen å unngå press og skrive fritt dersom hun hadde takket ja til badstue – hvilke andre potensielle kritikere har imidlertid sagt ja til badstue eller andre kreative forslag? Komponisten Borten Moe står igjen avkledd, mens pianisten Skarsbø Moen står igjen med klærne på.

  15. Bare navnet Skarsbø Moen gjør meg trist. Det er ingen grunn til å ta det hun sier alvorlig. Hun vil bare ha sine tilmålte minutter i Hall i of fame i blant.

  16. Til Bad Stu
   Når jeg går i badstue med venner på en hverdag, så er det lite seksuelt motivert, men veldig sosialt motivert.
   Når jeg inviterer en dame i badstue på nachspiel, så er det KUN seksuelt motivert.
   Når jeg tar med meg min wingman og vi jobber for å få EN kvinne i badstuen på nachspiel, så er det ENDA mer seksuelt motivert, for da blir det en form for intern konkurranse og felles mål at den kvinnen skal ha sex med den ene av oss. Eller begge.

  17. Her skriver du at noen rykter kan være sanne. Du som voksen burde vell vite det at det heter rykter fordi det er bullshit som folk går rundt og slenger om andre, og ikke sannheten? Det heter jo sannheten for en grunn, så da er det jo helt motsatt grunn til at det heter rykter og løgner.

  18. Jeg hadde en mildt sagt frynsete oppfatning av Skarsbø Moen som politisk journalist før lanseringen av denne boken. Nå etter lanseringen er i hvert fall den lille tvilen jeg hadde, om hun kanskje kunne ha noe interessant å si likevel, helt borte.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg