Jeg vil benytte anledningen til å ønske alle mine lesere godt nytt år! Det har vært morsomt å blogge og hyggelig med mye respons!
For Civita har det vært et spennende år. Vi er “all time high”, både når det gjelder ressurser og aktiviteter. I 2010 har vi hatt syv – åtte årsverk å “rutte med”, men vi har vært langt flere mennesker. I Civita er det alltid flere studenter og akademikere som jobber deltid med prosjekter, og det skaper et spennende miljø.
I løpet av 2010 har vi gjennomført nærmere 30 arrangementer, hvorav de fleste har vært frokostmøter på Café Christiania. Frokostmøtene er stort sett alltid godt besøkt – til sammen kommer over 5000 mennesker i løpet av året. I tillegg er det mange som følger frokostmøtene våre på nettet når videoopptakene legges ut der.
Vi har utgitt nærmere 25 publikasjoner i løpet av året. Vi har bl.a. utgitt en større rapport om sykelønnsordningen og utviklingen i trygdeutgiftene i Norge; vi har utgitt en viktig bok til forsvar for personvernet, og vi har produsert pamfletter om bl.a. marked og moral, om NRKs valgkampdekning og om frihet og religion. I tillegg har vi utgitt en rekke Civita-notater om bl.a. innvandring og integrering, om det norske menneskerettighetsarbeidet, om kapitalismen etter finanskrisen og om likhetsdebatten. Alt kan lastes ned fra vår hjemmeside, og det er det mange som gjør! Nyhetsbrevet vårt leses nå av nærmere 4500 mottakere.
Noe av det viktigste Civita gjør, er å skolere unge, samfunnsinteresserte mennesker i politikk, ideologi og økonomi. Til sammen har Civita skolert nærmere 600 personer så langt – for tiden ca 100 personer i året. Det skjer gjennom Oscarsborg- og Flesland-seminaret, Civita-akademiet, praktikantstillingene våre og andre kurs. Alle kan søke – og alle tidligere deltagere danner et alumni, som møtes en gang i året.
Også fagrådet og de som støtter oss økonomisk, møtes til en årlig samling – med foredrag fra norsk og internasjonal politikk og forskning.
Civita er dels en arena for debatt om alle samfunnsspørsmål som vi mener har interesse. Men der vi selv engasjerer oss med meninger og utredninger, er vi avhengig av at vi selv har kompetanse. For tiden engasjerer vi oss særlig i debatter om den nordiske modellen og velferdsstatens fremtid; om demokrati og menneskrettigheter; om enkelte globale spørsmål som migrasjon, fattigdomsbekjempelse og kapitalisme, og i debatter om ideologi og samfunnsdebatten.
Vi vet at vi har innflytelse, både når vi kommenterer, legger til rette for andre som mener noe, når vi “refser”, utfordrer og stiller spørsmål. Målet vårt er å styrke liberale ideer og krefter, eller som det heter i “formålsparagrafen” vår: Vi skal “bidra til økt forståelse og oppslutning om de verdiene som ligger til grunn for en fri økonomi, det sivile samfunn og styrket personlig ansvar”.
Alt dette ønsker vi å gjøre på en åpen og seriøs måte. Derfor er Civita ikke en lukket arena for mennesker som deler det samme politiske synet. Vi er tilhengere av dialog og debatt i “åpent lende”, der det er argumentene og ideene som teller.
Vi som jobber i Civita, merker at det er en positiv stemning rundt oss nå. Derfor er det også lett å glede seg til å ta fatt på nye utfordringer – i håp om at Civita kan befeste og styrke sin rolle i norsk samfunnsliv enda mer.
Takk til alle som støttet oss i året som gikk. Og takk for at du leste bloggen min!
Godt nytt år!
Sel om jeg ikke er enige med med alt dere sier og komemr emd så setter jeg pris på at dere eksisterer. Det er bra med mer mangfold i den politiske debatten.
Hei
Jeg leste blogginnlegget ditt med stor interesse. Jeg har også fulgt med i dine innlegg i pressen. Spesielt er jeg opptatt av velferden og muligheter for dem som “har havnet utenfor”. Det er mange grunner til dette. En av dem er at mange aktører i arbeidslivet er så kyniske at de ikke ansetter folk som har vært sykmeldte eller søker jobb uten å være i jobb. Det er mange av oss som har møtt veggen, fått ladet batteriene og nå er klare for å bidra i Arbeidslivet sånn 60-100% og bidra til velferden igjen. Desverre er det kjempevanskelig å “få muligheten til å komme tilbake” dersom du vil jobbe i en “vanlig” bedrift og ikke attføringsbedrift. Heri finnes det et skjult antall (av de 700 000 utenfor) vi kan kalle “skjult arbeidsledighet”. Kluet for 2011 for å sikre velferden og at mange nok bidrar er å finne denne skjulte arbeidsledigheten og gi potensielle arbeidstakere og bedrifter incentiver slik at de som representerer den skjulte arbeidsledigheten får muligheter til å komme tilbake og bidra. F.eks er det ikke en sykdom å “møte veggen”. Man er bare kjempesliten av å ha jobbet for mye over lengre tid, men dette er vanskelig å tolke for potensielle arbeidsgivere for de tolker deg gjerne som “syk” (vil ikke ansette folk som er/blir syke)”lat” og trygdesnyter (eller at det er ukjente problemer som er årsak til at du ikke jobber..?). Jeg bidrar gjerne i videre analyser og erfaringsinnhenting. Jeg er både på Facebook, Twitter (@45something) og Linkedin. Riktig godt nytt år 2011. Hanne Tiler
Takk for det gamle og godt nytt skriveår ønskes Civita og deg fra den liberale berserken.
Så en kort kommentar til Hanne Tiller’s innlegg herover.
Du har selvsagt rett i at det som oftets blir vanskeligere å få ny jobb, om man har vært arbeidsløs en stund. Sett fra en bedriftsledelers side skyldes nok dette fremst at man ønsker å ansette mest mulig selvgående personer. Altså personer som til daglig har pleiet sine kunder og referanser frem til ansettelsedagen i sin nye arbeidsplass. Og dette gjelder faktisk ikke bare rene salgsstillinger. Ved nyansettelser skaffer man seg nemlig ikke bare en ny arbeidstaker, men på kjøpet får man også tilgang til erfaringsbasen og forbindelsene den nyansatte har knyttet til seg i sine tidligere jobber.
Nå er imidlertid ikke verden fullt så ensporet som jeg antydet i overnevnte avsnitt. Det er også en annen faktor som spiller inn, nemlig arbeidssøkendes ubevisste stillingstagen og oppførsel under selve ansettelsesintervjuet. Altfor mange arbeidssøkende roter nemlig bort sjansene sine når de forsøker å forklare årsakene til at de har blitt arbeidsløse. Og det sier seg vel selv at arbeidsgivere generellt sett er ganske ulystne på å ansette søkere som på ulike måter forsøker å overforklare, bortforklare eller unnskylde sin arbeidsløshet?
Oppriktighet fra den arbeidssøkendes side verdsettes gjerne stort av en arbeidsgiver. Men det er ikke det samme som at en arbeidssøker skal si: – Jeg har gått på veggen og derfor måtte jeg ta et sabbatsår eller to. De fleste arbeidsgivere jeg kjenner ville nok ha tolket en sådan tale fra en arbeidssøkene, at personen ikke kan ansettes uavhengig av hvor godt kvalifisert vedkommende er.
Alle bør vite at en bedriftsleder fremste ansvar, er hensynet til sin bedrifts ve og vel. Og dette hensynet er overordnet de ansattes vel og derfor sparkes også ansatte når det er dårlige tider. Det å ansette en person kan påføre bedriften fremtidige kostnader og forpliktelser og derfor har ingen privateiet bedrift råd til å ansette folk de frykter vil gå i veggen eller være sykemeldt over gjennomsnittet.
Nå er det heller ingens bedrifts ansvar, men statens å hjelpe personer som har blitt langtidssyke eller gått i veggen.
Jeg er redd du fant fint lite hjelp i det jeg her har skrevet. Men et riktig godt nyttår og lykke til med jobbsøkingen i 2011 ønskes deg av hele mitt hjerte.
Med vennlig hilsen fra
Den liberale berserken
Hei Kristin,
Tusen takk for bloggen!
Noen ønsker for 2011:
1. Lenker fra inni innleggene dine til artikler og innlegg du kommenterer, og andre relevante kilder på nett.
2. At du deltar aktivt i debattene under (i kommentarfeltene)
3. At du lenker direkte til artikkel og ikke til bloggens forside når du informerer om nye blogginlegg (f.eks. på Twitter)
Godt nytt år!
Det virker som dere bare er opptatt av å være liberale på kort sikt. Dere kan rive Norge i fillebiter raskere enn en rekker å si “kaifat” hvis dere fikk viljen deres i innvandringspolitikken.
Riktignok er vi “liberale” (er det ikke deilig å smykke seg med det ordet?) de første årene, men det er gambling med alt som heter nasjonal sikkerhet og nasjonalt samhold på lang sikt. Det er heller ikke særlig lønnsomt å skaffe seg innvandrere fra midtøsten og afrika. De drar BNP per innbygger rett ned i dass… Men kanskje ikke på kort sikt. På kort sikt lønner det seg.
Det er en sånn aksjemeglertankegang over så mye av det Civita foretar seg. Men å skrive her er litt som å snakke til en vegg…