NRK og det svenske valget

  • 13.09.2010 kl.13:29 i Blogg
I går deltok Mona Sahlin og Fredrik Reinfeldt i den siste lange TV-duellen på svensk fjernsyn før valget 19. september. Ifølge opinionsinstiuttet Demoskop, som har gjort en undersøkelse for den svenske avisen Expressen, vant Fredrik Reinfeldt debatten. Avisen skriver at det ble en "storseger" til Reinfeldt, som fikk en snittkarakter av svenske velgere på 3,57 mot Mona Sahlins 3,33.

Reinfeldt vant debatten i alle grupper. Det var altså et flertall både blant mennene, kvinnene, ungdommene, pensjonistene, bybeboerne og folk på landsbygda, som mente at Reinfeldt var best.

Undersøkelsen står i en viss kontrast til det vi norske velgere fikk vite i dag morges. Da var nemlig NRKs korrespondent på lufta, og hun kunne fortelle oss at det var Mona Sahlin som gjorde det best.

Som min kollega Marius Doksheim har påpekt tidligere, virker det nærmest uforklarlig for NRK at de borgerlige partiene ligger an til å vinne valg nummer to i Sverige. Derfor var kanskje NRKs kommentar i dag morges et uttrykk for ønsketenkning?

Det minner i så fall sterkt om NRKs dekning av de seneste valgkampene i enkelte andre land, som f.eks. Frankrike og Danmark. Også da syntes NRK at sosialdemokratene var best, og at det virket nesten utenkelig og helt uforståelig at de borgerlige virkelig kunne vinne.

Men det gjorde de altså, og det håper jeg de gjør i Sverige også!
hits